Fitness Mindenkinek

Életmód és Edzés tanácsok, programok, fogyókúra tippek

HIIT edzés
Mitől olyan hatékony?

A HIIT edzés története

A magas intenzitású tréninget először Peter Coe, a világhírű atléta Sebastian Coe édesapja alkalmazta fia felkészítésekor. Az ő eredményességét látva beszállt a német Woldemar Gerschler és a svéd Pe-Olof Astrand. Az ifjabb Coe végül 200 méteres sprinteket futott 30 mp pihenőkkel a felkészülése alatt. A következő nagyobb fejezet a japán Izumi Tabata nevéhez fűződik, aki 20 mp-es ultra intenzív szakaszok közt 10 mp pihenést engedélyezett. Ezután szinte vég nélkül érkeznek az újabb formulák, ahol az intenzitás, az intenzív mozgás időtartam és a pihenő idő váltakoznak.

A videóban látható, hogy mennyire eredményes volt az új edzésmódszer. Sebastian Coe gyakorlatilag állva hagyta a teljes mezőnyt, ami a középtáv futásban merőben szokatlan volt.

 

Tehát mi is az a HIIT? Egy rövid de robbanás szerűen intenzív szakaszok és rövid pihenők ciklikus ismétlődésén alapuló mozgásforma. Az angol kifejezés rövidítése. HIIT: High-Intensity Interval Training. Magyarul: magas intenzitású intervallum edzés.

Ha másként nézzük, gyakorlatilag bármilyen mozgást végezhetsz HIIT módszer alapján. Vegyük a futást, vagy kocogást. (Ha kardio futó gépen csinálod még látványosabb lesz az eredmény). A szokásos reggeli kocogásunkat végezhetjük úgy is, hogy a nyugdíjasoknak való 7-8 km/órás sebesség helyett sétálunk 5-6 km/órával, majd sprintelünk 1 percet (12-15 km/óra), majd megint 2 perc szünet. A kalória felhasználás kb. a duplája lesz, így fogyókúrához sokkal hatékonyabb. Ráadásul kevesebb idő kell hozzá és változatosabb is.

Ha ennél is többet szeretnél megtudni, olvasd el a teljes cikket: Hiit ezés

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fitnessmindenkinek.blog.hu/api/trackback/id/tr3213549305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Fitness Mindenkinek

Életmód és fogyókúra tanácsok, edzés módszerek, gyakorlatok bemutatása, fitness program ajánló, csoportos edzés lehetőségek ismertetése, ajánlók, érdekességek a sport és a mozgás világából.

Friss topikok

süti beállítások módosítása